Svijet
0

Ronioci počeli potragu za tijelima osoba koje su se nalazile u avionu AirAsia

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ronioci su počeli pretraživati dno Javanskog mora u potrazi za trupom aviona Air Asije na liniji QZ8501 u nadi da će pronaći preostala tijela putnika i članova posade.

Bambang Soelistyo, šef državne Agencije za potragu i spašavanje, izjavio je da su ronilački timovi poslani u moreuz Karimata kako bi utvrdili u kakvom je stanju trup aviona i potražili tijela za koja se vjeruje da su ostala vezana sigurnosnim pojasevima za sjedala. 

"Fokusirani smo na traženje tijela koja se nalaze oko trupa aviona ili su zaglavljena u njemu", kazao je Soelistyo.

Ronioci imaju zadatak procijeniti i mogu li se pronađeni dijelovi aviona izvući sa morskog dna.

"Dimenzije trupa su 30 x 10 x 3 metra. To je najveći dio koji je do sada pronađen", dodao je Soelistyo, naglasivši da ne može procijeniti broj tjela koja bi mogla biti pronađena u tom dijelu trupa aviona, jer ih podmornica koja se daljinskim upravljačem navodi sa površine, nije otkrila.

"S obzirom na to da je pronađeni dio poprilično velik, očekuje se da se većina tijela još uvijek nalazi u njemu", objasnio je.

Trup je otkriven jučer popodne oko tri kilometra od mjesta na kojem je rep aviona pronađen prošle sedmice. Nakon toga je potvrđeno da će iz trupa aviona prvo biti izvučena tijela, a nakon toga i sama olupina. 

U međuvremenu Državni komitet za sigurnost u saobraćaju vrši analizu podataka koje sadrže ranije pronađene dvije crne kutije. Istražioci iz komiteta obećali su javnosti otkriti saznanja do kojih dođu.

Porodice su, nakon pronalaska crnih kutija, izrazile bojazan da bi potraga za tijelima žrtava mogla biti otkazana. No, jučer je Soelistyo obećao da agencija neće obustaviti potragu. 

Posljednji kontakt sa avionom AirAsia koji je letio od Surabaye do Singapura ostvaren je 28. decembra u 6,12 sati po lokalnom vremenu, kada je pilot zatražio dozvolu da promijeni pravac kretanja ulijevo i uzleti na višu visinu kako bi izbjegao oblake i oluju. Nakon toga je nestao sa radara. Avionom je letjelo 155 putnika i sedam članova posade. Do sada je pronađeno 50 beživotnih tijela.