Svijet
0

Rompuy: Proces proširenja EU se nastavlja, zapadni Balkan prioritet

FENA
Herman Van Rompuy (Foto: Arhiv/AFP)
Herman Van Rompuy (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je danas da se proces proširenja Evropske unije nastavlja, posebno na zapadnom Balkanu, što ostaje i jedan od prioriteta u njegovom radu.

"Proširenje se nastavlja, posebno u regionu zapadnog Balkana, gdje sve zemlje imaju samo jednu želju - da jednog dana postanu dio EU-a i evropske porodice", rekao je Rompuy u svom govoru pred 27 zemalja članica na godišnjoj konferenciji u Bruxellesu.

Rompuy je naveo da "zadržavanje" evropske perspektive za zapadni Balkan ostaje jedan od njegovih prioriteta, prenio je Tanjug.

On je šefove delegacija zemalja članica obavijestio da su pregovori EU-a i Turske oko pristupanja EU-u "praktično blokirani".

"Priznajem da su pregovori (s Turskom) o proširenju praktično blokirani zbog spora oko kiparskog pitanja", rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Rompuy je zatražio od EU-a i Turske da zadrže "intenzivne" kontakte.

Turska ne priznaje Kipar, koji trenutno predsjedava Unijom, a koji je od 1974. podijeljen na grčki i turski dio pošto je turska vojska upala na otok.

Pregovori Turske i EU-a počeli su 2005., a od jula, kada je Kipar preuzeo predsjedavanje EU-om, Ankara bojkotira sve sastanke s EU-om na visokom nivou.