Kandidat za predsjednika SAD-a
13

Romney: Podržavam politiku Izraela prema Iranu

FENA
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney (Foto: Arhiv/AFP)
Gostujući na američkoj globalnoj televizijskoj mreži CNN, republikanski kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney izjavio je da će, u slučaju da bude izabran za predsjednika SAD-a, sirijsko pitanje pokušati riješiti sa zemljama na Bliskom istoku koje vode umjerenu politiku poput Turske i Saudijske Arabije.

“Ako budem izabran za predsjednika SAD-a, pitanje Sirije ću rješavati u saradnji s umjerenim snagama koje ne podržavaju radikalne islamiste i Al-Kaidu ”, kazao je Romney.

Romney tvrdi da se SAD trebaju mnogo više uključiti u rješavanje sirijskog pitanja, a da bi, kako je rekao, nastavili djelovati kao svjetska supersila.

“Potrebno je da se SAD proaktivno uključi u rješavanje sirijskog pitanja, umjesto da ostane na marginama dešavanja na Bliskom istoku. A u tim naporima će nam znatno pomoći naše obavještajne službe”, podvukao je Romney, prenijela je agencija Anadolija.

Također, republikanski predsjednički kandidat je napomenuo da SAD mora djelovati brže i efikasnije u vezi sa sirijskim pitanjem jer je odavno poznato da Iran igra značajnu ulogu u dešavanjima u Siriji.

“Moramo, u snažnoj saradnji s našim najbližim saveznicima u regionu Bliskog istoka, utjecati na dešavanja u Siriji kako bi uklonili režim Bašara al-Asada i doprinijeli stabilnoj političkoj tranziciji u toj zemlji”, rekao je Romney.

Romney je također napomenuo da SAD i Izrael imaju isti stav u vezi s pitanjem nuklearnog programa koji gradi Iran.

“Ne postoji nijedna nesuglasica između SAD-a i Izraela. Imamo iste globalne interese. Isto tako, obje države su odlučne da spriječe nuklearni program koji razvija Iran”, objasnio je Romney.

Istakao je da dijeli isto mišljenje sa izraelskim premijerom Netanyahuom, da se Iranu ne smije dozvoliti da nastave izgradnju svojih nuklearnih kapaciteta.

Ipak, Romney se nada da neće biti potrebe za vojnom intervencijom u Iranu.

“Vjerujem da će stroge ekonomske sankcije i poduzete diplomatske inicijative usporiti izgradnju nuklearnih reaktora u Iranu”, kazao je republikanski kandidat za predsjednika SAD-a.

Na pitanje da li bi, u slučaju da bude izabran za predsjednika države, podržao odluku izraelskih vlasti da napadnu Iran, Romney je odgovorio:

“Podržavamo UN, i Izrael vojnom smislu. Ako budem izabran na poziciju predsjednika, mislim da bi se složio s potezima koje povuče Izrael. Naravno da bih razgovarao s premijerom Netanyahuom. Već sam izjavio da ću, ako budem izabran za predsjednika, svoju prvu zvaničnu posjetu imati u Izraelu.”

Napominje da je zato vrlo bitno da se vlastima u Teheranu pokaže da ne postoji razlika u stavovima Izraela i SAD-a.

“Želimo jasno pokazati da Iran neće uspjeti da unese razdor u odnosima između SAD-a i Izraela. Zato želimo svijet u kojem neće biti mjesta za Iran kao nuklearnu silu”, kazao je Romney.