Amnesty International
0

Romi u Bugarskoj izloženi stalnoj diskriminaciji

FENA
Romi u Bugarskoj su izloženi stalnoj diskriminaciji, a veliki problem u toj zemlji su nepoštovanja ljudskih prava, rasna i manjinska diskriminacija, ocijenila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Istraživanja nevladinih organizacija pokazuju da je veliki broj romske djece umro od hladnoće, gladi i nedovoljne brige u skloništima od 2000. do 2010. godine.

I u toku 2010. godine raširena je diskriminacija prema Romima u Bugarskoj, zbog toga što zakonske mjere nisu bile dovoljno dobre da zaštite ove ljude.

U izvještaju je kao primjer navedeno rušenje romskog naselja u sofijskoj četvrti ''Vrbnica'', a operacija je nazvana ''Proljetno čišćenje''.

Bugarskoj se zamjera i na zloupotrebama prilikom ekstradicije stranih državljana, a u izvještaju se pominju i razne rasističke izjave i diskriminacija.

U dječijim domovima u Bugarskoj umrlo je 238 dece u posljednjoj deceniji od infekcija, pneumonije, gladi i nedovoljne njege, a prema saopćenju organizacije moglo je da se spasi barem četvrtina.

Amnesty International je za najveće probleme za ljudska prava u svijetu naveo američki vojni zatvor Guantanamo, korupciju u Rusiji i arapske revolucije.