Svijet
0

Rohani: Velike svjetske sile su priznale pravo Irana na nuklearni program

Anadolija
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Hasan Rohani okarakterisao je potpisivanje sporazuma sa članicama grupe P5+1 o nuklearnom programu te zemlje, priznanjem iranskog prava na nuklearni program.

"Velike svjetske sile su priznale pravo Irana na razvoj nuklearnog progarama", rekao je iranski predsjednik.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry, komentarišući dogovor članica grupe P5+1 sa Iranom u vezi sa nuklearnim programom te zemlje, rekao je da će taj dogovor svijet učiniti sigurnijim mjestom.

On je rekao da dogovor ubuhvata period od šest mjeseci i da se radi o prvom koraku te da im je glavni cilj postići konačni dogovor kojim će svijet postati mnogo sigurnije  mjesto.

"Ovaj dogovor će naše saveznike u toj regiji, Izrael, učini sigurnijima", istakao je Kerry te dodao kako je dužnost Irana da u periodu obuhvaćenom sporazumom dokaže da je nuklearni program koji razvija isključivo usmjeren u miroljubive svrhe.

Napominjući da su ranije sankcije Iranu imale za cilj dovesti tu zemlji za pregovarački sto, Kerry je rekao da su sankcije postigle svoj cilj.

"Dogovor će obuhvatiti period od šest mjeseci i ima za cilj otklanjanje osnovnih nesuglasica sa Iranom", rekao je.

Kerry je nglasio da je iranska strana prihvatila da zaustavi obogaćivanje uranijuma na prihvatljivih pet posto, te da će Iran svojih 200 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 procenata u narednih šest mjeseci dovesti na ranije dogovorenih pet posto, tako da će u tom periodu ostati bez uranijuma u kapacitetu za izradu nuklearnog oružja.

Prema njegovim riječima, Iran neće povećavati zalihe uranijuma obogaćenog do 3,5 posto i neće graditi nova postrojenja za obogaćivanje uranijuma. Rekao je i da će Iran odobriti dnevne inspekcije u važnijim nuklearnim psotrojenjima.

Kerry je naglasio i da će Iran zatvoriti plutonijski reaktor Arak.

Američki državni sekretar je rekao da će Iran u slučaju da ispoštuje dogovor biti u mogućnosti korištenja 4,2 milijardi dolara vrijednog međunarodnog fonda, ali će toj zemlji biti otvorena mogućnost prihoda od izvoza u visini 1,5 milijardi dolara, nakon ukidanja nekih sankcija.

On je naglasio i da će većina sankcija zasad ipak ostati na snazi.

Zemlje članice grupe P5+1 i Iran postigli su u Ženevi dogovor o iranskom nuklearnom programu potvrdio je glasnogovornik visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton, Michael Mann.

Ministri vanjskih polsova Francuske i Njemačke Laurent Fabius i Guido Westerwelle, odgovarajući na pitanja novinara ispred hotela gdje se održavao sastanak, potvrdili su postizanje dogovora.

 Pregovori Irana i Grupe 5+1, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke vode se već četvrti dan, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji pregovori se vode na nivou ministara vanjskih poslova zemalja učesnica u pregovorima koji bi, prema ranijim najavama zapadnih diplomata, mogla uroditi konačnim dogovorom o iranskom nuklearnom programu.

Na pregovorima su učestvovali američki državni sekretar John Kerry, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius, britanski ministar vanjskih poslova William Hague, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Catherine Ashton i iranski minisatr vanjskih poslova Muhammed Cevad Zarif.

Ranije su zapadne diplomate izjavile da su se Iran i šest svjetskih sila približili dogovoru prema kojem bi Teheran trebalo da ograniči svoj nuklearni program.

Inače, od srijede od kada traju pregovori o iranskom nuklearnom pitanju u Ženevi, šef iranske diplomatije Javad Zarif više puta se sastajao Ashtonovom kako bi pokušali riješiti sporna pitanja.

Pregovori Irana i Grupe 5+1, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, ušli su u delikatnu fazu kada su pregovarači pristupili posljednjim prijedlozima nacrta sporazuma kojim bi se ograničio nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija toj zemlji.