Svijet
0

Roh Moo-hyun došao vidjeti kako napreduje čišćenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun u utorak je došao u okrug Taen da vidi kako napreduje akcija čišćenja jugozapadne obale Južne Koreje duž koje se izlila sirova nafta.

Nekoliko hiljada ljudi - vojnika, policajaca i dobrovoljaca već danima uklanja 10.500 tona sirove nafte koja se izlila iz usidrenog hongkonškog tankera "Hebei Spirit" kada je prošlog petka u njega udarila jedna južnokorejska barža od 11.800 tona, podsjetio je Reuters.

Južnokorejske vlasti su ubrzo u okrugu Taean, oko 150 kilometara jugozapadno od Seula, proglasile stanje prirodne katastrofe, nakon što je izlivena nafta uništila mnogo ribe.

Naftna mrlja je prošle subote stigla do obale Južne Koreje, čije vlasti strahuju od ekološke katastrofe koja bi na duže vrijeme mogla onesposobiti Taean, oblast koju svake godine posjeti više od 20 miliona turista.

Mrljom je pogođeno više od 385 uzgajališta riba i šest najatraktivnijih južnokorejskih turističkih plaža.

Roh Moo-hyun je rekao da će njegov kabinet uložiti sva raspoloživa sredstva u čišćenje obale, kao i da će to biti njegov prioritet, izjavio je glasnogovornik južnokorejske vlade.

On je dodao da vlada još nije procijenila štetu, ali se vjeruje da će ona biti veoma visoka.

Vlasti Južne Koreje smatraju da je ovo daleko gora katastrofa od one koja se desila 1995. kada je jedan tanker udario u greben, izlivši 5000 tona sirove nafte u more. Šteta je tada procijenjena na oko 48 miliona dolara.