Svijet
0

Rogozin žali što NATO odbija ruski "pakt sigurnosti"

FENA
Ruski ambasador u NATO-u izrazio je u srijedu žaljenje što su Zapadnjaci prekinuli sjednice vijeća NATO-Rusija, nakon što je gruzijska kriza spriječila razgovore o nacrtu "pakta euroatlantske sigurnosti", za koji se zalaže predsjednik Dmitrij Medvedev.

"NATO i mi smo se dogovorili da o tom nacrtu razgovaramo 24. septembra. To ne ide, zahvaljući našim američkim prijateljima koji vrše pritisak kako bi spriječili razgovor", izjavio je on agenciji AFP.

"Pakt je spreman. Predsjednik je spreman da izloži taj plan", kazao je on.

"Pošto NATO nije zainteresiran, jučer sam savjetovao Moskvi da nađe drugog partnera za ovaj plan", kazao je Rogozin.

"Na predsjedniku Medvedevu je da odredi s kojim će partnerom, Evropskom unijom ili OSCE-om, razgovarati o ovom planu."

Prema izjavi jednog diplomate u NATO-u, nema neslaganja o ovoj temi između 26 zemalja Alijanse, od kojih 21 pripada i Evropskoj uniji.

"Nakon sjednice ministara vanjskih poslova NATO-a 19. augusta" o Gruziji postoji konsenzus između svih saveznica da se prekinu sjednice Vijeća NATO-Rusija na nivou ambasadora dok plan o prekidu vatre u Gruziji u šest tačaka i sporazum od 8. septembra" o njegovoj primjeni "ne budu ispoštovani".

Pomoćna glasnogovornica NATO-a Carmen Romero je naglasila u srijedu da "ova sjednica nije bila zvanično stavljena na dnevni red i da, prema tome, nije mogla da bude otkazana".