Svijet
0

Rogozin: Status nepriznatih odredio je Sakašvili

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Status otcijepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije odredio je predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili započevši agresiju protiv njih, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

"Ako misli da poslije te klanice koju je organizirao - nakon što je postao pravi 'ćinvalski kasapin' - Osetini i Abhazi namjeravaju da žive s njim u jednoj državi, on sigurno veoma mnogo griješi", rekao je Rogozin TV kanalu "Vesti".

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je sinoć da se stabilna sigurnost dvije otcijepljene gruzijske autonomije ne može riješiti bez rješenja pitanja njihovog statusa.

"Doprinos međunarodne zajednice stabilizaciji stanja i stvaranju uvjeta koji bi isključili mogućnost ponavljanja ratnih avantura gruzijskog rukovodstva treba da se sastoji u otvaranju diskusije o putevima osiguranja sigurnosti Južne Osetije i Abhazije", navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Jasno je da osigurati stabilnu bezbjednost dvije republike nije moguće bez takvog rješenja pitanja njihovog statusa koje bi omogućilo južnoosetijskom i abhaskom narodu da spokojno gleda u budućnost", saopćila je zvanična Moskva.

Pojedini ruski mediji danas navode da je ruskim deputatima skraćen godišnji odmor zbog situacije na Sjevernom Kavkazu i da će prvo zasjedanje biti već u ponedjeljak, 25. augusta, a ne 3. septembra, kako je ranije planirano.

Dnevnik "Vedomosti" navodi da će sjednica biti posvećena pitanjima obnove Južne Osetije poslije petodnevnih oružanih sukoba i razmatranju pitanja priznanja njene nezavisnosti, prenio je Tanjug.

Namjeru da istupi sa zahtjevom za priznanje te otcijepljene gruzijske autonomne oblasti i autonomne republike Abhazije izrazio je deputat Jedinstvene Rusije iz ruske republike Sjeverne Osetije Arsen Fadžaev.

Direktor Evropskog naučnog instituta pri Moskovskom fakultetu za međunarodne odnose Mark Entin naveo je da Duma (donji dom parlamenta) može da inicira proceduru priznanja, a da nju završava predsjednik Rusije.