Svijet
0

Rogozin: Putin simbol otpora američkoj hegemoniji

FENA
Dmitrij Rogozin i Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Rogozin i Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin ocijenio je da bi slaba Rusija bila naredna žrtva hegemonističke politike SAD-a, nazvavši opoziciju petom kolonom, a Vladimira Putina simbolom otpora Washingtonu.

"Ne treba biti prorok da bi se vidjelo očigledno, a to je da bi slaba Rusija postala naredna žrtve današnjeg poludjelog svijeta koji poštuje samo grubu oružanu silu, a ne pamet i mekoću", rekao je u autorskom članku za današnju "Izvjestiju" Rogozin koji je prethodne četiri godine proveo na dužnosti ruskog ambasadora u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

On je optužio Washington za hegemonističku politiku, a opoziciju nazvao petom kolonom. Osvrćući se na prošlosedmični tekst premijera i predsjedničkog kandidata Vladimira Putina o nacionalnom pitanju koji je objavila "Nezavisimaja gazeta", Rogozin je zaključio da je to događaj bez presedana i da će imati "dugoročne pozitivne posljedice".

Rogozin je istakao da se "američki zvaničnici ne stide svojih hegemonističkih planova" navodeći da bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright "sanja o upravljanju bogatstvima Sibira", čemu bi se obradovala i aktuelna državna tajnica SAD-a Hillary Clinton.

Pored bivšeg i sadašnjeg američkog državnog sekretara koje bi "usrećio Putinov poraz", Rogozin nije propustio da spomene i nekadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i bivšeg šefa diplomatije Eduarda Ševernadzea, koje je nazvao izdajnicima.

Prema ocjeni potpredsjednika ruske vlade, Putin je posljednji evropski lider kojeg nije odnijelo "klizište vašingtonske hegemonije" i koji predstavlja "simbol nezavisnosti od politike Washingtona", prenio je Tanjug.

Rogozin je rusku opoziciju koja protestira zbog sumnji u regularnost decembarskih izbora za parlament nazvao petom kolonom, dok je za zapadnu Evropu rekao da je "izgubila kratkoročnu šansu da pronađe svoj politički suverenitet".