Svijet
1

Rodman pozvao Kim Jong Una da oslobodi Amerikanca

SRNA
Dennis Rodman (Foto: AFP)
Dennis Rodman (Foto: AFP)
Bivši američki košarkaš Denis Rodman, koji je nedavno boravio u Sjevernoj Koreji, pozvao je svog prijatelja sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una da oslobodi Amerikanca koji je osuđen na 15 godina prinudnog rada.

"Pozvao sam lidera Sjeverne Koreje da mi učini uslugu i oslobodi Amerikanca korejskog porijekla Kennetha Baea", napisao je Rodman na svom Twitter profilu.

Pae Jun Ho, čije je američko ime Kenneth Bae, osuđen je na 15 godina prinudnog rada zbog neprijateljskih aktivnosti i navodnog plana za rušenje vlasti u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je već saopštila da nije zainteresovana za eventualni sastanak sa izaslanikom koji bi posredovao za oslobađanje Baea.

Bivši američki predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter u prošlosti su putovali u Sjevernu Koreju da bi tražili oslobađanje američkih državljana.

Rodman je u februaru postao prvi Amerikanac koji se sastao sa mladim sjevernkorejskim liderom, koji je krajem 2011. godine naslijedio oca.

Tridesetogodišnji sjevernokorejski lider školovao se u Švicarskoj i veliki je obožavalac košarke, a posebno ekipe Chicago Bulls, još iz vremena kada su Michael Jordan i Dennis Rodman vladali parketima NBA lige.