Veliko slavlje na ulicama
0

Rođena nova država - Južni Sudan

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Južni Sudan dobio je nezavisnost i tako postao 193 država na svijetu. Proglašenjem nezavisnosti Južnog Sudana okončano je više od 50 godina sukoba sa sjevernim dijelom zemlje.

Pobunjenici s juga i vlada iz Kartuma su još 2005. godine potpisali mirovni sporazum po pritiskom međunarodne zajednice, a zatim je organizovan referendum na kojem se 99 posto građana južnog dijela Sudana izjasnilo za odvajanje.

Nakon poroglašenja nezavisnosti Južnog Sudana, Sudan ih je prvi priznao.

Proslava nezavisnosti počela je u Jubi tačno u ponoć, podizanjem zastave Južnog Sudana i interpretiranjem himne, javio je BBC.

Gradske ulice su bile preplavljene ljudima koji su izašli da proslave ovaj veliki dan, niko nije mislio na probleme već na bolju budućnost. Slavlje i veselje trajalo je do dugo u noć.

Formalna ceremonija proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana bit će održana danas. Uz svečano podizanje zastave Republike Južni Sudan prelazni Ustav potpisat će prvi predsjednik zemlje Sala Kiir.

Nova država bogata je naftom, ali je jedna od najnerazvijenijih zemalja svijeta u kojoj jedno od sedmero djece umre prije pete godine života.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak rezoluciju o osnivanju misije UN-a u Južnom Sudanu od 7.000 vojnika, 900 civila i stručnjaka da bi doprinijeli izgradnji zemlje i sigurnosti.

Uoči proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana, Vijeće sigurnosti naglasilo je ključnu ulogu Ujedinjenih nacija u podršci državnoj vlasti, bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima, konsolidaciji mira i sprječavanju povratka sukoba.

Prvi sudanski građanski rat trajao je od 1955. do 1972, a drugi od 1983. do 2005. godine.