Jerusalem
0

Rođaci napadača buldožerom kažu da nije bio terorist

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rođaci i susjedi Palestinca Mari al-Radajde, koga su u četvrtak ubili izraelski vojnici i građani, tvrde da on nije namjeravao izvesti teroristički napad buldožerom u Jerusalemu, već da je slučajno naletio na policijsko vozilo i autobus, odnosno da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Vozač buldožera je ubijen na mjestu napada, a dvoje policajaca je zadobilo lakše povrede kada je udario u njihov automobil.

Oni koji su poznavali 26-godišnjeg građevinskog radnika, oženjenog i oca jedne kćerke, tvrde da se uspaničio kada je vidio policiju.

"Išao je da zarađuje za djecu u široj porodici", rekao je stric ubijenog vozača Amin Mahmud al-Radajde. "On se nije bavio politikom. To je bila saobraćajna nesreća, i ništa više", naglasio je.

Glasnogovornik izraelske policije Miki Rozenfeld naglasio je da uopće nema sumnje da je Palestinac namjerno udario buldožerom u policijsko vozilo. "To je jasno bila namjera i motiv terorista", kazao je on.

Polcijski ofcir Eldad Bin Nun potvrdio je da je 15 puta pucao u njega prije nego što je pao. Potom su došla još dva oficira kao i jedan taksist koji su također pucali u napadača.

Palestinski ministar informacija Rijad al-Malki izjavio je da se radi o saobraćajnoj nesreći i pozvao da se provede istraga.

Izraelski mediji su istaknuli kako je to četvrti put da se neko vozilo koristi kao oruđe napada u Jerusalemu. Svi napadači Palestinci su ubijeni.

Napad počinjen u četvrtak pohvalio je islamistički Hamas koji vlada pojasom Gaze, istaknuvši da je to "prirodan odgovor" na rušenje palestinskih kuća u arapskom istočnom Jerusalemu i izraelskim vojnim operacijama u pojasu Gaze.