SAD
0

Rod Blagojevich danas stiže u zatvor na služenje kazne

FENA
Rod Blagojevichu
Rod Blagojevichu
Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojevich trebao bi u četvrtak stići u savezni zatvor u Coloradu na služenje kazne od 14 godina.

"Ovo je najteža stvar koju sam morao uraditi u životu. Ali, ovo je zakon i ja poštujem zakon, poručio je Blagojevich u srijedu svojim pristalicama koji su se okupili ispred njegove kuće u Chicagu", prenosi CNN.

On je osuđen za korupciju u junu prošle godine nakon što je porota odbacila 17 ostalih optužbi protiv njega. On je, između ostalog, bio optužen da je nastojao stvoriti profit kada je pokušavao prodati upražnjeno senatsko mjesto Baracka Obame.

Blagojevich je nazvao svoj odlazak na služenje zatvorske kazne "mračnim i teškim putovanjem" i dodao je da bi on trebao biti ponizan.

"Toliko smo zahvalni i nikada nećemo zaboraviti vašu ljubav prema nama", poručio je Blagojevich grupi ljudi, iz koje su povremeno dolazile poruke "Oslobodite našeg guvernera".

Njegova supruga Patti, koja je bila u njegovom zagrljaju, jedva se suzdržavala od suza dok se bivši guverner obraćao masi.

"Ovo je dio dugog i teškog putovanja koje će na kraju ipak ispasti dobro, izjavio je Blagojevich", rekavši svojoj supruzi da je voli.

On će odslužiti svoju kaznu u saveznom zatvoru Engelwood, jugozapadno od Denvera.