Sud odbacio zahjtev
0

Rod Blagojević neće biti privremeno uklonjen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vrhovni sud američke savezne države Ilinois odbacio je zahtjev da guverner te države Rod Blagojević bude privremeno uklonjen s te dužnosti zbog optužbi da je pokušao prodati mjesto senatora koje je ostalo upražnjeno poslije izbora Baracka Obame za predsjednika SAD-a.

Odluka suda, koja je saopćena bez obrazloženja, došla je u trenutku kada je Blagojević počeo da se suprotstavlja nastojanjima zvaničnika Ilinoisa da ga opozovu, prenio je Reuters.

Tužilac države Ilinois Lisa Madigan, iz redova demokrata, zatražila je prije nekoliko dana od suda da privremeno ukloni sa položaja Blagojevića.

Madigan se odlučila na taj potez s obzirom na to da Blagojević nije pokazao namjeru da podnese ostavku na položaj guvernera Ilinoisa poslije njegovog hapšenja zbog optužbi da je uzimao novac za različite političke usluge, uključujući i pokušaj da proda prazno mjesto u Senatu, koje je dosad zauzimao novoizabrani predsjednik Obama.

Madigan je izjavila da prema zakonu države Ilinois, iako to do sada nikada nije učinjeno, ima pravo da traži smjenu guvernera preko suda. To, međutim, nije prihvaćeno.

Blagojević je pošto je položio kauciju pušten na slobodu, a preko svog advokata negirao je bilo kakvu zloupotrebu položaja, ne pokazavši da ima namjeru da napusti mjesto koje mu donosi 177.000 dolara godišnje.

Blagojević je u srijedu nastavio sa svojim uobičajenim aktivnostima, a novinarima u Chicagu je rekao da jedva čeka da ispriča svoju stranu priče, što će uskoro i učiniti.

Predstavnički dom države Ilinois odobrio je u utorak započinjanje istražnih radnji koje bi mogle da dovedu do smjene guvernera Blagojevića, zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, podsjetio je Reuters.

Ukoliko bi optužbe bile potvrđene, guverner bi u tom slučaju morao da podnese ostavku.