Švicarska
0

Roche spreman da poveća proizvodnju Tamiflua

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarska farmaceutska grupacija Roche spremna je da poveća svoje proizvodne kapacitete protugripnog lijeka Tamiflua, vrlo efikasan protiv svinjske gripe, dok njena slična grupacija Novatis nastoji da razvije vakcinu protiv ove bolesti, saopćeno je u četvrtak iz ovih firmi.
  • Možemo povećati našu proizvodnju na 400 miliona doza Tamiflua godišnje, precizirala je glasnogovornica Rocha, dodavši da još nisu dobili naružbe za tako nešto, javio je AFP.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHP) priznala je protuvirusni lijek Tamiflu kao jako efikasan protiv novog virusa svinjske gripe, tipa A/H1N1.

Glasnogovornica je također izjavila da su "mnoge vlade kontaktirale posljednjih dana firmu Roche kako bi zaključile narudžbe za Tamiflu, ali nije precizirala količine narudžbi i zemlje koje su kontaktirale.

WHO je objavio u srijedu navečer da je pandemija svinjske gripe neizbježna te je podigao nivo pripravnosti na peti od šest nivoa ljestvice.

Novatis, slična farmaceutska grupacija, koja je u stalnom kontaktu s WHO-om, nastoji da razvije vakcinu protiv svinjske gripe.

  • Čekamo da vidimo što će nam reći vlasti kako bismo počeli da radimo na proizvodnji te vakcine, precizirao je glasnogovornik Novatisa.
Vezani članci