ICTY
0

Robinson pozvao na hitno hapšenje Mladića i Hadžića

FENA
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson u petak je pozvao međunarodnu zajednicu na hitno hapšenje preostale dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi im suđenja počela na vrijeme da bi bila dovršena do kraja mandata ovoga ad hoc suda UN-a.

"Pozivam međunarodnu zajednicu na hitno hapšenje preostalih bjegunaca", rekao je Robinson podnoseći redoviti polugodišnji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

Rekavši da je zahvaljujući djelotvornom radu sudskih vijeća, "ICTY blizu dovršetka mandata", Robinson je izjavio da su glavni razlog odgađanja u dijelu procesa "kasna hapšenja bjegunaca".

"Kad bi Mladić sada bio uhapšen, moglo bi mu se suditi zajedno s Radovanom Karadžićem, ako ne, onda će mu se suditi samostalno", rekao je Robinson, dodajući kako to znači dvostruke troškove i ponovno pozivanje istih svjedoka.

Za Gorana Hadžića, bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, rekao je da nije predviđeno spajanje suđenja s nekim drugim optuženikom.

Robinson je istaknuo djelotvornost suda i rekao da su do sada završeni postupci za 116 od 161 optuženika. Trenutno se usporedno vodi sedam suđenja za 27 optuženih a treba početi još samo pet procesa, rekao je Robison.

ICTY proaktivno traži rješenja da ubrza suđenja i žalbene postupke kako bi na vrijeme ispunio mandat, rekao je Robinson. Istaknuo je da suđenja traju čitav dan te da neki od sudaca usporedno sudjeluju na dva suđenja.

Govoreći o haškim predmetima koji su ustupljeni nacionalnim pravosuđima, 10 u Bosnu i Hercegovinu, dva u Hrvatsku i jedan u Srbiju, Robinson je rekao da ICTY prati ta suđenja i "zadovoljan je jer se provode u skladu s međunarodnim pravom".

Također je naglasio intezivnu suradnju ICTY-a s lokalnim pravosuđem i jačanje njegovih kapaciteta.

"Ostavština ICTY-a bit će učvršćenje individualne kaznene odgovornosti u međunarodnom kaznenom pravu", naglasio je Robinson, dodajući kako je prije 20 godina bilo nezamislivo da se sudi najvišim državnim dužnosnicima, uključujući i šefove država, što je ICTY uveo u praksu.

Ukazujući na složenu, pionirsku ulogu ICTY-a u razvoju međunarodnog kaznenog prava, Robinson je pozvao Vijeće sigurnosti da Sudu pruži punu podršku i finansiranje i u završnoj fazi njegova rada, kako bi zadržao visoke standarde koji su ga krasili do sada.