SAD
0

Robert Gates ostaje na čelu Pentagona

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki ministar odbrane Robert Gates pristao je ostati na svom položaju kada novoizabrani predsjednik Barack Obama bude preuzeo dužnost u januaru. Gates će – kako kažu upućeni – ostati na čelu Pentagona najmanje godinu dana. Zasad još nema potvrde tih izvještaja niti iz tranzicijske ekipe budućeg predsjednika ni iz Ministarstva odbrane.

Robert Gates je republikanac koji služi u administraciji predsjednika Busha dvije godine. 65-godišnji Gates služio je i kao direktor Središnje obavještajne službe, CIA-je, u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Busha, oca trenutnog predsjednika. Predsjednik Bush imenovao je Gatesa da zamijeni Donalda Rumsfeld nakon poraza na kongresnim izborima 2006., kada je spirala nasilja u Iraku izmakla nadzoru.

Imenovanjem Gatesa, Barack Obama bi ispunio svoje obećanje da će u njegovom kabinetu biti najmanje jedan republikanac. Promatrači kažu da bi to imenovanje osiguralo kontinuitet u vrijeme prijenosa vlasti s jedne administracije na drugu, dok se istodobno vode ratovi u Iraku i Afganistanu.

Web stranica Politico, posvećena političkim vijestima, izvještava da će objava o čelništvu Pentagona biti dio čitavog niza imenovanja na poslove nacionalne sigurnosti čije se objavljivanje očekuje sljedeće sedmice. Politico piše da je umirovljeni general James Jones izbor gospodina Obame za položaj savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Također se izvještava da će senatorica Hillary Clinton najvjerovatnije isto sljedeće sedmice biti imenovana kao kandidatkinja za državnu tajnicu. Bivša prva dama bila je najžešći suparnik Baracka Obame u borbi za stranačku predsjedničku nominaciju.