Ban Ki-Moon
0

"Rješiti problem Kipra i imena Makedonije"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je u četvrtak "uzdržani optimizam" u vezi s rješenjem kiparskog problema, kao i nadu da će spor oko imena Makedonije biti riješen u skorijoj budućnosti.

U obraćanju grčkom parlamentu, Ban Ki-moon je rekao da UN aktivno podržavaju rješavanje kiparskog problema i da polažu velike nade u pregovore lidera dvije zemlje, javila je je grčka novinska agencija ANA.

  • Sada je jedinstvena prilika da se riješi taj dugotrajni problem, rekao je on, naglašavajući da se mora učiniti sve da se pomogne narodu Kipra u postizanju dogovora prihvatljivog i povoljnog za obje strane.

  • Rješenje spora oko imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije otvorit će nove perspektive za regionalnu saradnju, stabilnost i sigurnost u jugoistočnoj Evropi, rekao je Ban Ki-moon.

On je rekao da je siguran da će Grčka i Makedonija učiniti sve da bi postigle sporazum prihvatljiv za obje strane.

Generalni tajnik UN sastao se u četvrtak s premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom i liderom opozicione partije Nova demokratija Kostasom Karamanlisom, s kojima je razgovarao o klimatskim promjenama, migracionoj politici i mirovnim misijama UN-a.

Ban Ki-moon je pozdravio "viziju zelenog razvoja" i okretanje obnovljivim izvorima energije u Grčkoj, kao i osnivanje ministarstva za životnu sredinu.

On je naglasio da su "ovi dani kritični" za zaštitu sredine i da razvijene zemlje moraju odmah da preduzmu mjere da ograniče emisiju štetnih gasova i da ekonomskom i tehničkom podrškom pomognu zemljama u razvoju da učine isto.

Kada je riječ o migracionoj politici, generalni tajnik UN-a je rekao da je Grčka imala izuzetne ekonomske dobiti od migranata i da vjeruje da vlasti ulažu napore da bi zaštitili prava radnika imigranata i unaprijedili uslove u kojima žive.

Papandreu je u razgovoru s Ban Ki-moonom naglasio potrebu razvoja i zemalja iz kojih dolaze migranti i zemalja koje su njihova destinacija, kako bi oni koji se vrate u svoju državu mogli sa sobom "donijeti znanje, iskustva, ali i kapital".

Ban Ki-moon je pozvao Grčku da pruži aktivniju podršku mirovnim misijama UN-a i naglasio neophodnost denuklearizacije kao uslova mira i napretka u svijetu, prenosi Tanjug.