Svijet
0

Rivalske izraelske partije ponovo pregovaraju o koaliciji

FENA
Zvaničnici konzervativnog Likuda i centrističke Kadime, dvije najjače izraelske partije, pregovarali su tajno ove sedmice kako bi preispitali mogućnost da se ipak udruže u novoj koalicinoj vladi, javlja danas izraelska štampa.

Ponovo je razmatrana mogućnost uspostavljanja rotacione vlade, odnosno smjena na premijerskoj funkciji lidera Likuda Benjamina Netanyahua, mandatara nove vlade, i Tzipi Livni, liderke Kadime, čija je partija zapravo pobjednik na izborima održanim 10. februara. Radio Izrael je javio da je Kadima spremna na dogovor o takozvanoj nejednakoj rotaciji, na osnovu koje bi Netanyahu duže bio premijer.

Savjetnici obje partije nisu porekli da se vode neformalni pregovori. Poslanik iz Kadime Joel Hason rekao je da bi ta partija "bila sretna da obnovi pregovore o jedinstvu" sa Netanyahuom, ali pod uvjetom za svaku zajedničku vladu koji je postavila Livni. Ona je tražila da se u odrednice nove vlade stavi cilj dvodržavnog rješenja sukoba s Palestincima, odnosno stvaranje palestinske države u Izraelu.

Netanyahu, koji je već bio premijer od 1996. do 1999., zainteresiran je za široku vladu da se ne bi sukobljavao s Washingtonom, kao što se očekuje ako bude na čelu uske desničarske vlade. Međutim, on je još u izbornoj kampanji najavljivao da bi se kontakti s Palestincima, ako on bude premijer, usredsredili na ekonomske i sigurnosne probleme, a ne na teritoriju, što oni odbijaju.

Netanyahu se protivio pregovorima s Palestinskom upravom palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, obnovljenim krajem 2007. u Annapolisu, kraj Washingtona, poslije sedam godina zastoja. Livni, dosadašnja šefica diplomatije, međutim, predvodila je pregovarački tim.

Njena partija sada smatra da koalicija koju Netanyahu stvara neće biti stabilna i da je zapravo niko ne želi. "To će biti vlada koja neće slijediti trenutni globalni diplomatski plan traženja dvodržavnog rješenja između Izraela i Palestinaca", rekao je Hason. On smatra da će Netanyahua spriječiti desničari da postigne bilo kakav napredak u odnosima s američkom vladom ili Palestincima.

Izvještaji o obnovljenim kontaktima dvoje glavnih rivala pojavili su se u trenutku kada su očigledne prepreke u naporima da se oformi koalicija Likuda sa ultradesnim i vjerskim partijama. Netanyahu ima rok da do 3. aprila osnuje novu vladu. Taj mandat mu je povjerio predsjednik Izraela Shimon Peres iako je Likud osvojio jedno poslaničko mjesto manje (27) od Kadime, koja sada ima 28 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Ipak, Netanyahua je za novog premijera Peresu predložilo 65 poslanika sa desnice, dok su se za Livnijevu izjasnili samo članovi njene partije. U svakom slučaju desnica u novom Knessetu prednjači nad ljevicom sa desetak poslaničkih mandata.

Netanyahu i Livni su prošlog mjeseca u dva navrata razmatrali mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva, da bi na kraju od toga odustali. Livni je ocijenila da njen rival nije dovoljno posvećen viziji o stvaranju palestinske države na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalemom.

Netanyahuov Likud se u svojoj povelji protivi stvaranju palestinske države, ali ne i palestinskoj samoupravi.