Svijet
0

Rio de Janeiro: U sirotinjskom naselju ubijeni policajac i šest civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policajac elitne jedinice i šest civila ubijeno je u sukobima u sirotinjskom naselju Nova Holanda u blizini međunarodnog aerodroma Rio de Janeiro između ponedjeljka navečer i utorka ujutro, saznaje se iz policijskog izvora.

Policajac bataljona za specijalne operacije (BOPE) i jedan stanovnik ubijeni su iz vatrenog oružja u ponedjeljak navečer, kada je ova jedinica intervenirala protiv prijestupnika koji su napadali vozače blokirane u toku demonstracija.

Pet osumnjičenih, prema policiji, ubijeno je u utorak u zoru u toku operacije BOPE-e, usmjerene na hvatanje osumnjičenih za napade na vozače.

Policija je saopćila da su dvije osobe, od kojih je jedan maloljetnik, uhapšene u utorak i da im je oduzeto oružje i droga (marihuana).

Policijska operacija je mobilizirala 100 pripadnika BOPE-e, bataljona ljudi obučenih u crno i čiji je simbol mrtvačka glava, koja je postala poznata po filmu "Elitna jedinica", kao i agenata Akcionog bataljona, koje su podržavali oklopno vozilo i ekipe nacionalnih snaga.

U toku sukoba u ponedjeljak navečer, 41-godišnji stanovnik Eraldo Santos da Silva je ubijen, pogođen je u glavu, kao i 42-godišnji narednik Ednelson Jeronimo dos Santos.

Uhapšeno je četrnaest osumnjičenih, od kojih je pet maloljetnika.

Brazil je potrešen valom historijskih socijalnih protesta, obilježenih brojnim demonstracijama u cijeloj zemlji.

Nakon masovnih demonstracija prošle sedmice, protestnici vode ograničene akcije koje blokiraju važne prilaze izazivajući velike saobraćajne gužve.

Dolasci prijestupnika iz sirotinjskih naselja da pljačkaju vozače paralizirane u velikim saobraćajnim gužvama su česti u Brazilu.