Svijet
0

Rim: Vrhovni sud o eutanaziji

FENA
Talijanski Vrhovni sud donio je u utorak odluku o otvaranju novog procesa o slučaju Eluane Englaro, djevojke iz grada Lecco koja je u komi od 1992. godine, a njezin otac traži da joj liječnici isključe aparate koji je održavaju u vegetativnom stanju.

Prije dvije godine Vrhovni sud je odbio zahtjev Beppina Englara, oca djevojke u komi, da se isključe aparati koji je održavaju u takvom stanju, ali je sada donijeta odluku o ponovnom otvaranju toga pitanja.

Eluana Englaro je u komi od kada je doživjela prometnu nesreću i njezin otac Beppino Englaro je tražio sudsku dozvolu za eutanaziju. Prije dvije godine Vrhovni sud je odbio takav zahtjev uz obrazloženje da Eluain otac, koji je i njezin tutor, nema pravnu osnovu za traženje eutanazije. Po tumačenju suda, za takvu odluku treba biti imenovan posebni skrbnik, koji bi se brinuo o Eluaninim interesima.

Vrhovni sud naime smatra da otac koji je imenovan i tutorom nije odgovarajuća osoba za traženje kćerkine eutanazije jer je emotivno uključen.

Vrhovni sud je u utorak međutim donio odluku o ponovnom otvaranja slučaja Eluane Englaro te je donio odluku da sudac, na zahtjev tutora, dakle njezina oca, može donijeti odluku o prekidu davanja hrane ako se dokaže da je stanje vegetativne kome nepovratno ili ako se utvrdi bi ona sama, kad bi mogla, sukladno svojem etičkom uvjerenju, zatražila eutanaziju, javila je Hina.