Svijet
0

Rim: Talijanski biskupi ponovno protiv pobačaja

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Talijanska biskupska konferencija (TBK) podupire inicijativu političara desnog centra koji bi htjeli izmijeniti zakon o pobačaju ili uvesti moratorij na pobačaj sličan moratoriju o izvršenju smrtne kazne koji je izglasala Glavna skupština Ujedinjenih naroda, izjavio je za list Corriere della Sera od petka predsjednik talijanskih biskupa Angelo Bagnasco.

Kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik TBK je pohvalio zahtjev za uvođenjem moratorija na izvršenje pobačaja, te je poželio i izmjene u talijanskom zakonu kojim se omogućava prekid trudnoće.

Bagnasco je skeptičan glede mogućnosti usvajanja moratorija, ali hvali pokušaj da se tako što učini. Glede revizije talijanskog zakona o pobačaju, predsjednik Biskupske konferencije traži primjenu mjera za prevenciju pobačaja.

Talijanski biskupi su svjesni da bi ukidanje zakona o pobačaju teško prošlo, jer je to odbačeno i na referendumu sedamdesetih godina, ali se zauzimaju za preventivno djelovanje, odnosno za pružanje pomoći ženama kako bi ih se odgovorilo od prekida trudnoće.

"Inicijativa pokrenuta za traženje moratorija na pobačaj je za pohvalu, jer se time od države traži veća briga za zaštitu ljudskog života, baš kao što se dogodilo s moratorijem na izvršenje smrtne kazne", izjavio je Bagnasco i poželio da ta inicijativa dobije potporu šire javnosti.

Papa Benedikt XVI. je više puta u raznim prilikama zatražio zaštitu života od njegova začetka do prirodne smrti.