Svijet
0

Rim plaćao talibanima zaštitu njihove trupe u Afganistanu

FENA
Italija je godinama isplaćivala novac talibanima i njihovim saveznicima kako bi njene trupe bile relativno sigurne u Afganistanu, objavio je u petak sedmičnik Espresso pozivajući se na američke telegrame koje je otkrio WikiLeaks.

Bushova administracija je u nekoliko navrata posredstvom svog ambasadora u Rimu Ronalda Spoglija izražavala zabrinutost zbog upornih glasina o podmićivanju koje bi moglo da objasni zašto je među talijanskim vojnicima bilo manje žrtava napada nego među drugim članicama međunarodne koalicije pod okriljem NATO-a.

Espresso navodi tri tajna diplomatska dokumenta koji između aprila 2008. i oktobra 2008. pokazuju rastuću zabrinutost zbog navodnog davanja velikih suma novca talibanima i ratnim vođama.

U oktobru 2008. američki ambasador je pozdravljajući talijansku odluku da rasporedi svoje ljude u zapadnoj regiji zemlje istakao: "Nažalost, važnost ovog doprinosa je dovedena u opasnost zbog negativne reputacije Italijana koji izbjegavaju sukobe, plaćaju otkupnine i zaštitu."

"Ova reputacija se temelji djelimično na glasinama, djelimično na informacijama tajnih službi koje nismo u mogućnosti potpuno provjeriti", naveo je on.

"Istina ili ne, Talijani su izgubili 12 vojnika u Afganistanu, manje nego drugi saveznici sa sličnim odgovornostima", navodi se u jednom telegramu.

"Iznio sam problem Berlusconiju. Uvjeravao me da o tome ništa ne zna i da bi to spriječio da ima dokaze", napisao je američki ambasador.

Talijanske padobranske trupe su 2009. godine izvele napad na pobunjenike koji su jednako napadali i njih i ostale vojnike.

Robert Gates, tadašnji sekretar odbrane, izrazio je šefu talijanske diplomatije Francu Frattiniju zadovoljstvo "što su prestale glasine o podmićivanju", objavio je Espresso.