Svijet
0

Rim i London situaciju u Gazi ocijenili neprihvatljivom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski i britanski ministri vanjskih poslova Franco Frattini i William Hague ocijenili su u ponedjeljak "neprihvatljivom" situaciju na obali Gaze, optužujući da su uslovi života lokalnog stanovništva "nemogući".

"Moramo hitno pronaći rješenje koje će garantirati" bezbjednost Izraelu "i otvoriti prolaz za humanitarnu pomoć" stanovništvu", rekao je ministar Fratini u Rimu nakon susreta s britanskim kolegom.

Za italijanskog šefa diplomatije radi se o tome da se "izbjegne ubacivanje terorista" na izraelski teritorij, ali posebno da se poboljšaju nemogući uslovi života stanovništva Gaze" podvrgnutog izraelskoj blokadi. "Mora se naći kompromis", dodao je.

Ocjenjujući situaciju u Gazi "nesnosnom i neprihvatljivom", ministar Hague je predložio da se nađe neko rješenje koje bi omogućilo Palestincima da obnove svoje kuće i uspostave sredstva za život.

Sekretar ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije ponovio je da je on za "međunarodnu istragu o događajima od prije sedam dana" kada su Izraelci napali propalestinsku flotilu na putu za Gazu u kojoj je ubijeno sedam osoba.

Frattini je osudio iranski plan da sa svojim brodovima prati flotilu s humanitarnom pomoći za Gazu.

"Mislim da će se Hamas čvrsto usprotiviti čak i ideji da se iranski brodovi približe pojasu Gaze", jer bi to mogao biti dodatni teret Teherana na palestinski teritorij", ocijenio je Frattini.