Svijet
2

Rim: Gradonačelnik i crkva ne žele organizovati sahranu naciste

FENA
Erich Priebke (Foto: Arhiv/AFP)
Erich Priebke (Foto: Arhiv/AFP)
Gradonačelnik Rima Ignazio Marino, načelnik policije italijanske prijestolnice i bliski saradnik pape Franje, jednoglasno su odbili u ponedjeljak odobriti crkvenu sahranu nacističkog ratnog zločinca Ericha Priebkea u gradu u kojem je bio umiješan u jedan od najtežih pokolja u Italiji pod nacističkom okupacijom.

Priebke, koji je skoro 50 godina bio u bjekstvu prije nego što ga je Argentina izručila Italiji, preminuo je u petak u 100. godini života. On je služio kaznu doživotne robije u kućnom pritvoru u domu svog advokata Paola Giachinija.

Rimska nadbiskupija zvanično je saopćila u ponedjeljak da je poručila Giachiniju da se sahrana održi u najužem krugu rodbine i prijatelja, ali je Giachini to odbio i insistirao da se održi crkvena sahrana.

Rimski vikar pape Franje, Agostinio Vallini zabranio je svim crkvama u Rimu da organiziraju sahranu, prenosi agencija AP.

Priebke je izručen Italiji iz Argentini 1995. godine i izveden je na suđenje zbog uloge u ubistvu 335 civila od nacističkih snaga u pećinama Ardeatine u blizini Rima. Masakr je izveden kao odmazda za napad boraca italijanskog pokreta otpora u kojem su dan ranije ubijena 33 pripadnika nacističke jedinice vojne policije.

Priebke je priznao da je pucao na dvoje ljudi i da je hapsio žrtve, ali je insistirao na tome da je samo izvršavao naređenja.