Svijet
2

Rifkind: Kriza u Ukrajini je "očajnički ozbiljna", ovo se nije desilo ni u ratu u BiH

Klix.ba
Malcolm Rifkind (Foto: Arhiv/AFP)
Malcolm Rifkind (Foto: Arhiv/AFP)
Brojni svjetski lideri posljednja dešavanja u Ukrajini i uplitanje Rusije proglaslili su "najvećom međunarodnom krizom od hladnog rata", a bivši britanski ministar odbrane i vanjskih poslova za vrijeme premijera Johna Majora, Malcolm Rifkind, uporedio ga je sa ratom u Bosni i Hercegovini.
Malcolm Rifkind (Foto: Arhiv/AFP)
Malcolm Rifkind (Foto: Arhiv/AFP)
Rifkind je rekao da je situacija "očajnički ozbiljna" i da "nema sumnje da je ovo vjerovatno najozbiljnija kriza od kraja hladnog rata".

"U našem evropskom dvorištu imamo ruske vojne trupe koje prelaze svoju međunarodnu granicu i ulaze u drugu zemlju kako bi se pokušali umiješati u njene unutrašnje poslove. To je očajnički ozbiljno i nije se dogodilo godinama, čak ni na vrhuncu rata u Bosni i Hercegovini. Ovo mora biti odlučujući trenutak u odnosima zemalja Zapada sa Rusijom", poručio je Rifkind.

Svoj komentar je dao i bivši čelnik Liberalnih demokrata i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Paddy Ashdown.

"U ovom trenutku smo korak do katastrofe - potreban je samo jedan akt ludosti, jedan ruski vojnik lak na obaraču, ukrajinski stražar koji bi agresivno reagovao ispred neke od institucija koje su preuzeli proruski aktivisti, jedan blesavi potez koji bi nas mogao gurnuti preko ivice", kazao je Ashdown.

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Jurij Sergejev, u ime svoje zemlje zatražio je pomoć zapadnih zemalja ukoliko zvanična Moskva proširi svoje vojne aktivnosti.

Dramatična eskalacija "nevjerovatnog akta agresije" Rusije, kako je situaciju nazvao američki državni sekretar John Kerry, dovela je do britanskog otkazivanja priprema za samit G8 grupe, planiranog za juni. Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta obećali su paket pomoći Ukrajini i osudili Rusiju zbog "kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".