Svijet
0

Richard III bit će pokopan u grobnici vrijednoj 1,16 miliona eura

Klix.ba
Richard III
Richard III
Pronađeni ostaci posljednjeg engleskog kralja iz dinastije York, Richarda III, bit će pokopani narednog maja u grobnici vrijednoj 1,16 miliona eura, u katedrali Leicester.

Novac za izgradnju grobnice prikupit će sama katedrala, a dizajn će biti gotov u septembru. Nakon što Komisija katedrala Engleske odobri izgradnju grobnice, ostaci Richarda III bit će položeni narednog maja.

Savez Plantageneta, grupe kraljevih rođaka, zatražio je od Vrhovnog suda pravnu kontrolu nad planovima izgradnje.

Arheolozi Univerziteta Leicester pronašli su kraljeve ostatke nakon iskapanja na gradskom parkingu.

Ukoliko sve bude prema planu, kraljevi ostaci će, uz veliku svečanost, biti položeni u katedrali. Naravno, sve zavisi od odluke Vrhovnog suda i Saveza Plantageneta.

Arhitekti Van Heyningen i Haward objavili su nacrt izgleda grobnice i njene okolice, a predsjednik Udruženja Richard III, Phil Stone, smatra rad fantastičnim.

"Saslušali smo pažljivo sve različite ideje. Želimo stvoriti zaista divan prostor u katedrali, gdje će hiljade ljudi moći doći u posjetu i odati mu počast", rekao je velečasni David Monteith, dekan Leicestera.

Kralj Richard III je posljednji engleski kralj koji je poginuo u borbi. Ubijen je u Bici na Bosworthu, 1485. godine, na kraju burnog perioda u engleskoj historiji, poznatog kao Rat dviju ruža.