Svijet
0

Richard Holbrooke u posjeti Pakistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki izaslanik za Pakistan i Afganistan Richard Holbrooke sastao se u srijedu u Islamabadu s pakistanskim dužnosnicima, koji izražavaju zabrinutost zbog posljedica po njihovu zemlju američkom ofanzivom u susjednome Afganistanu, javili su zvaničnici.

Ova dvodnevna posjeta specijalnog američkog predstavnika za regiju je druga posjeta Pakistanu u sedam sedmica njegove dužnosti, prenosi AFP.

On će razmotriti "čitav niz ekonomskih i sigurnosnih pitanja", posebno situaciju od blizu dva miliona raseljenih osoba zbog sukoba koje vodi vojska protiv talibana na sjeverozapadu zemlje, javila je Bijela kuća.

Holbrooke je razmatrao ta pitanja u jutarnjim satima s premijerom Yusufom Rezom Gilanijem, javio je zvaničnik njegovog kabineta.

On će se nakon toga sastati s predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem a potom šefom pakistanskih tajnih službi generalom Ahmadom Shujom Pashom.

Pakistanski zvaničnici trebalo bi da iskoriste Holbrookovu posjetu i prenesu mu zabrinutost zbog broja talibana koji prelaze iz Afganistana, natjerani da pređu granicu jakom vojnom ofanzivom koju od početka juna vodi američka vojska na jugu Afganistana.