Svijet
0

Richard Holbrooke stigao u Pakistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki diplomat Richard Holbrooke doputovao je u ponedjeljak u Islamabad, u prvu posjetu Južnoj Aziji u svojstvu novoga posebnog izaslanika SAD-a za Pakistan i Afganistan.

Njegova je namjera ustanoviti strategiju stabilizacije regije i borbe protiv islamističkih pobunjeničkih pokreta.

Iako je prošlo više od sedam godina od američke invazije na Afganistan i rušenja talibanskog režima, mir u toj zemlji čini se daljim nego ikada, dok pripadnici Al-Qaide, na pakistansko-afganistanskoj granici, i dalje predstavljaju ozbiljnu opasnost za Sjedinjene Države i njihove saveznike, navodi agencija Reuters.

Richard Holbrooke, bivši ambasador Ujedinjenih nacija, koji je posredovao u mirovnim pregovorima kojima je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini, trebalo bi da se danas sastane s pakistanskim čelnicima.

Kako je ranije najavljeno, američki izaslanik će sa pakistanskim zvaničnicima razgovarati o nizu pitanja i prenijeti im da Sjedinjene Države žele preispitati svoju politiku i obnoviti svoju predanost pakistanskom narodu.

Holbrooke će se sastati s visokim vladinim i vojnim zvaničnicima kao i predstavnicima pakistanskog društvenog i poslovnog sektora.

Tokom ove misije Holbrooke također treba da posjeti Indiju i Afganistan.