SAD
0

Richard Holbrooke otputovao u Kabul

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država Richard Holbrooke otputovao je u Afganistan gdje će razgovarati s državnim zvaničnicima i sa zapovjednicima američke vojske u toj zemlji, saopćilo je u nedjelju zapovjedništvo američke vojske u Kabulu.

Holbrooke, kome će ovo biti druga posjeta regiji otkad je preuzeo dužnost specijalnog izaslanika SAD-a za Afganistan i Pakistan, dolazi u Kabul samo dan nakon što su sa samita NATO-a u Strasbourgu stigla obećanja da će u misiju alijanse u Afganistanu biti upućene dodatne trupe.

Kako je prenijela agencija Reuters, američka ambasada u Kabulu odbila je komentirati vijest o Holbrookeovoj posjeti.

Nasilje u Afganistanu je u nekoliko prethodnih mjeseci najveće od zbacivanja talibanskog režima 2001. godine i oko 70.000 stranih vojnika suočeno je s pojačanim aktivnostima ekstremista, posebno na jugu i istoku zemlje.

Čelnici NATO-a saglasili su se da u Afganistan upute dodatne 3000 vojnika koji će osiguravati održavanje predsjedničkih izbora 20. augusta, kao i da će oko 2000 NATO-ovih vojnika biti poslano radi obučavanja afganistanskih snaga sigurnosti.

Najava o slanju pojačanja u Afganistan stigla je nakon što je američki predsjednik Barack Obama tokom marta predstavio novu strategiju za tu zemlju, s posebnim naglaskom na ćelije Al-Qaide i talibanskih ekstremista u susjednom Pakistanu.