Svijet
0

Rice zbog trome birokratije nije potpisala nuklearni sporazum

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u subotu je izjavila da je postignut povijesni nuklearni sporazum s Indijom, ali ga nije mogla potpisati tokom subotnje posjete New Delhiju zbog birokratskih zastoja u SAD-u.

Sporazum kojim se Indiji omogućava pristup američkom nuklearnom gorivu, reaktorima i tehnologiji dobio je zeleno svjetlo u američkom Kongresu nakon što je za njega u srijedu glasao Senat.

Na taj je način prekinuta tri desetljeća duga zabrana nuklearne trgovine s Indijom nametnuta nakon što je ta zemlja prvi put izvela pokus s nuklearnim oružjem 1974. godine.

Američki dužnosnici nadali su se da će Rice potpisati sporazum tokom jednodnevne posjete Indiji, što je bio jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Georgea W. Busha tokom njegova drugog mandata, ali dokumenti zbog birokratskih razloga nisu bili spremni za potpis.

Novinarima je nakon razgovora s kolegom Pranabom Mukherjeeeom američka tajnica rekla da će sporazum bez sumnje biti potpisan uskoro te da ne postoje nikakve bitnije razlike koje bi blokirale njegovo konačno dovršenje.

"Ne želim da iko pomisli kako je ostalo otvorenih pitanja. Naprotiv, nema ih", rekla je Rice, prenijele su agencije.

"Znate, naša zakonodavna vlast je bila prilično zauzeta posljednjih dana", dodala je Rice, aludirajući na previranja u američkom Kongresu oko usvajanja plana vrijednog 700 milijardi dolara za rješavanje finansijske krize u SAD-u.