Stala u odbranu Georgea Busha
0

Rice: Za vrijeme uragana Katrina imali smo problem rasizma

Sarajevo-x.com
Condoleezza Rice (Foto: AP)
Condoleezza Rice (Foto: AP)
Bivša državna sekretarka SAD-a Condoleezza Rice rekla je da je predsjednik George W. Bush imao "problem rasizma", koji je bio izražen za vrijeme uragana Katrina.

Uprkos tome, kasnije ga je branila od napada onih koji su igrali na kartu rasizma da ga politički unište. Ovi navodi naći će se u njenim memoarima No Higher Honor, a zasad su poznati samo dijelovi koji izlaze u Newsweeku.

Rice je odrasla u rasno podijeljenom Birminghamu u Alabami, a 2005. godine je izjavila da rasa i siromaštvo dolaze jedno drugom pod ruku i to sa vrlo ružnim posljedicama.

Međutim, u svojim memoarima branila je Busha od onih koji su preuveličavali problem rasizma kako bi predsjednik izgledao kao čovjek koji nimalo ne mari za svoje ljude. Dodala je da je nepošteno, cinično i neodgovorno okriviti jednog čovjeka za sve.

Ovo nije prvi put da je Rice branila bivšeg predsjednika. Kada se 2009. godine pojavila u emisiji The view, rekla je da ju je naljutilo to što kruže neistine o predsjednikovom djelovanju za vrijeme Katrina uragana. Dodala je da joj se ne sviđa što kruže laži o tome da je Bush to dozvolio jer tamo žive crnci.

U svojim memoraima Rice je samoj sebi uputila nekoliko kritika. Najviše si je zamjerila kupovinu skupih cipela u Ferragamo prodavnici u New Yorku u vrijeme kada su pristizale strašne fotografije iz New Orleansa.