Svijet
0

Rice upozorila Mugabea da ne proglašava izbornu pobjedu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je upozorila predsjednika Zimbabvea protiv objave pobjede u, kako ga je nazvala, nelegitimnom drugom krugu predsjedničkih izbora ove sedmice.

Uz opozicijski bojkot izbora sazvanih za petak zbog nasilja i zastrašivanja vladajuće stranke, Rice je izjavila da nikakav ishod izbora neće biti prihvatljiv i da predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe mora dopustiti dolazak na vlast legitimne vlade, javio je AP.

"Očigledno da se drugi krug bez učšća opozicije ne može smatrati legitimnim, nikakav ishod se ne može smatrati legitimnim", izjavila je ona u Kyotu, gdje prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova Grupe osam industrijski razvijenih zemalja.

"To neće biti legitimni izbori, niko ne vjeruje da će to biti legitimni izbori", kazala je.

Očekuje se da ministri G8 raspravljaju o situaciji u Zimbabveu na razgovorima u četvrtak i petak, dok je Mugabeova vladajuća stranka ZANU-PF ostala bez rivala nakon što se opozicioni lider Morgan Tsvangirai povukao pozivajući se na zastrašivanja i nasilje protiv njegove stranke MDC.

Rice je izjavila da narod Zimbabvea mora imati legitimnu vladu i "ne može biti legitimna vlada sa snagama predsjednika Mugabea koje rade to što rade i potom proglase izbornu pobjedu".

Ona je primijetila kako je Tsvangirai izjavio da je otvoren za razgovore o formiranju legitimne vlade i kazala je da bi se ta ponuda trebala razmotriti. Dodala je, međutim, da ako Mugabe proglasi pobjedu, to se ne može desiti.

"Ta ponuda se očigledno mora prihvatiti, ali se ne može prihvatiti s pozicije u kojoj se zimbabveanske vlasti proglase pobjednikom i povjeruju da mogu podijeliti dobitak", izjavila je Rice.