Svijet
0

Rice upozorila da je ugroženo "rješenje s dvije države" za Bliski istok

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je u srijedu kako je "rješenje s dvije države" za Bliski istok u opasnosti, te da postoje ograničeni izgledi da se Izrael i Palestince pridobije za mirovni sporazum.

U javnom svjedočenju pred odborom za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, koje su prekidali antiratni protestnici, Rice je kazala kako je predstojeća mirovna konferencija u Annapolisu, kraj Washingtona, potrebna da se ojačaju i ohrabre umjerene snage među Palestincima.

Ona je optužila Iran da raspiruje sukobe u regiji, uključujući i ono što je nazvala "problematičnom" novom podrškom za militantni Hamas koji nadzire Pojas Gaze.

Vrijeme održavanja bliskoistočne mirovne konferencije u Annapolisu još nije određeno, a Rice je kazala kako bi se trebala održati krajem godine.

Državna tajnica Rice stoički je podnijela prekide antiratnih protestnika u Kongresu, uključujući i ženu koja je mahala pred njom, s rukama obojenim u crveno da liči na krv, i vikala da je "ratni zločinac" i da je treba poslati u Haag.

Protestnike su, kako prenosi Hina, pripadnici sigurnosti ubrzo izveli iz dvorane.