Svijet
0

Rice upozorava Moskvu

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja boravi u zvaničnoj posjeti Gruziji, upozorila je u četvrtak Rusiju da ne povećava napetost u gruzijskim separatističkim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem u Tbilisiju Condoleezza Rice je istaknula da Washington "podržava teritorijalni integritet Gruzije".

Dodala je da nasilje u separatističkim regijama mora prestati i kako bi Moskva trebalo da bude dio rješenja problema, umjesto da ih sama stvara.

Predsjednik Saakašvili je istaknuo da Rusija više ne priznaje jurisdikciju Tbilisija nad dijelovima gruzijske teritorije, i da je to stav bez presedana još od kraja Drugoga svjetskog rata.

"Motiv za takvo ponašanje, kao što to Rusi objašnjavaju i javno i nama osobno, jeste reakcija na planove o širenju NATO-a, nezavisnost Kosova i na povećanu američku prisutnost u ovoj regiji", rekao je gruzijski predsjednik.

Nakon oštre reakcije na sporazum o postavljanju američkog proturaketnog štita u Češkoj, Moskva se u srijedu ponovo našla u situaciji da razmjenjuje optužbe s Washingtonom.

Uoči dolaska u Tbilisi američka državna tajnica Condoleezza Rice podsjetila je Rusiju da je Gruzija "prijatelj SAD-a".

"SAD smatra da je teritorijalni integritet Gruzije nepovrediv. Ruska Federacija je nedavno povukla nekoliko poteza koji nisu od pomoći kada je riječ o zamrznutom sukobu između Gruzije i Abhazije", rekla je ona.

Neimenovani američki diplomat u pratnji Condoleezze Rice bio je konkretniji - kako javlja dopisnik BBC-a iz Tbilisija, optužio je Rusiju za veliku eskalaciju vojnih i političkih pritisaka na Gruziju, s mogućim katastrofalnim posljedicama u regiji.

Spomenuti diplomat također tvrdi da je Rusija u Abhaziju uputila dodatne trupe, uključujući i specijalce, te da aphaskim vojnicima u borbama protiv gruzijskih snaga zapovijedaju ruski oficiri.

"Južna Osetija, koja je međunarodno priznata strana u reguliranju ovog sukoba, suočava se s otvorenom i planiranom agresijom. Istovremeno je u Abhaziji došlo do niza eksplozija u kojima je poginulo ili ranjeno više civila, uključujući lokalno osoblje misije UN-a u Gruziji. Aphaske vlasti te eksplozije smatraju terorističkim akcijama, a postoje i dokazi da bi u njih mogla biti umiješana Gruzija", kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.

Gruzijske vlasti takve optužbe odlučno odbacuju - ministrica vanjskih poslova Ekaterina Tkešelašvili tvrdi da njezinoj zemlji povećanje napetosti ne ide u prilog.

Margarita Ahvlediani, regionalna direktorica Instituta za izvještavanje o ratu i miru u Tbilisiju kazala je da su Rusija i Gruzija na pragu vojnog sukoba oko Abhazije i da Condoleezza Rice tu malo može učiniti, tim prije što se, kako kaže, Amerikanci oslanjaju isključivo na informacije gruzijske vlade.

Margarita Ahvlediani dodaje kako je ovo posljednji trenutak da se pokrenu ozbiljni pregovori u kojima bi pored Gruzije i Abhazije učestvovala Rusija. Slično misli i stručnjak za Kavkaz Jonathan Cohen.

"U tom dijalogu trebalo bi razmotriti egzistencijalne brige njegovih učesnika, između ostalog težnje Abhazije za samoopredjeljenjem, ali i tvrdnje Gruzije da Rusija pokušava anektirati dijelove njezine teritorije. Uz to, raseljeni treba da se vrate u svoje domove. Ovi problemi ne mogu se rješavati konfrontacijom s Rusijom, već samo u saradnji s tom zemljom", kazao je Cohen.