Svijet
0

Rice u Londonu radi razgovora o Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice stigla je u srijedu u London radi razgovora o Afganistanu, u vrijeme kada Sjedinjene Države vrše pritisak na saveznike NATO-a da pošalju pojačanja kako bi se obračunali s talibanima, izvještava AFP.

Condoleezza Rice je rekla po svom dolasku, u govoru o teškim razgovorima među saveznicima, da ona želi da nužnost da se "kaže istina" o potrebama u Afganistanu ne bude smatrana "željom za klevetanjem" nekih saveznika SAD-a.

Rice nije imenovala saveznike na koje je aludirala, ali Njemačka je odbacila prošle sedmice apele SAD-a da sugeriraju Berlinu slanje trupa na jug Afganistana.

"Ne skrivamo činjenicu da su neki saveznici u opasnijim djelovima zemlje", rekla je Rice novinarima u avionu kojim je letjela za London.

"Mislimo da je neophodno podijeliti taj teret unutar saveza", dodala je Rice.

U izvještaju od utorka, Institut za strateška razmišljanja u Londonu (IISS) ocijenio je da će Afganistan postati "propala" zemlja ako NATO ne uspije pobijediti talibane, što može izazvati pojačanje rizika širenja islamističkog ekstremizma.

Rice će se tokom dana sastati s britanskim premijerom Gordonom Brownom i ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom.

Razgovori u Londonu, koji će se također odnosit na Irak, Iran i Kosovo, održat će se prije ostalih sastanaka između ministara vanjskih poslova i odbrane NATO-a u cilju organiziranja samita u Bukureštu u aprilu.