Svijet
0

Rice u iznenadnoj posjeti Bagdadu

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je iznenada posjetila Bagdad radi razgovora s premijerom Nourijem al-Malikijem za koje se očekuje da će biti usmjereni na insistiranju ka napretku u procesu pomirenja.

Rice je doputovala avionom iz saudijske prijestolnice Rijada, gdje je bila u pratnji predsjednika Georgea Busha na njegovoj bliskoistočnoj turneji. Njen put u Bagdad objavljen je u saudijskoj prijestolnici dok je Bush razgovorao sa saudijskim zvaničnicima, javio je AP.

"Predsjednik Bush i državna tajnica Rice odlučili su da će ovo biti dobra prilika za državnu tajnicu da ode u Bagdad da se sastane sa iračkim zvaničnicima kako bi pohvalila ostvareni napredak i ohrabrila dodatne akcije na političkom pomirenju i stvaranju zakonodavstva", izjavio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe.

Kazao je da će se Rice, koja je počela razgovore s al-Malikijem u njegovom uredu, vratiti u Rijad u utorak navečer.

U subotu je Bush pohvalio irački parlament zbog usvajanja zakona kojim se uvode hiljade bivših pristalica sada raspuštene Baath partije Saddama Husseina u vladine strukture.

"To je važan korak ka pomirenju", izjavio je Bush tada, nakon više od godine američkog insistiranja na usvajanju takvog zakona. "To je važan znak da lideri te zemlje uviđaju da moraju raditi zajedno kako bi ostvarili aspiracije iračkog naroda", kazao je.

Istovremeno, Bush je izjavio kako je potrebno više napretka.

Nije bilo nikakvih ranijih objava posjete Rice. Zapravo, bilo je riječi da će ona održati konferenciju za novinare u utorak sa saudijskim ministrom vanjskih poslova.