Svijet
0

Rice tražila od Kine da iskoristi uticaj na Sjevernu Koreju

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u utorak je tražila od Kine da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju kako bi izvršila pritisak na nju da u potpunosti objavi svoje nuklearne programe radi nastavka njezina razoružanja.

Sjeverna Koreja obećala je odustati od svih programa naoružanja u zamjenu za ekonomsku i diplomatsku pomoć na osnovu sporazuma između dvije Koreje, Kine, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država postignutog u Pekingu 2005. godine.

Provedba sporazuma je ipak usporena zbog neuspjeha Pyongyanga da ispuni rok do kraja 2007. i objavi svoje nuklearne programe.

"Očekujem od Kine, a što očekujem i od ostalih, da iskoristimo sav mogući uticaj kod Sjevernokorejaca i uvjerimo ih kako je vrijeme da krenu naprijed", izjavila je Rice novinarima, javio je Reuters.

"Na rubu smo nečega veoma važnoga", izjavila je ona, navodeći sjevernokorejsku odluku da ugasi svoj reaktor Yongbyon koji je u srcu njenog atomskog programa. "Sada je vrijeme da se krene naprijed", kazala je.

Visoki američki zvaničnik izjavio je kako se Rice nada da će njena azijska turneja djelovati kao "istinski katalizator u postizanju dobre deklaracije", te da posebno želi pomoć od Kine, vodećeg sjevernokorejskog trgovinskog partnera i tradicionalnog komunističkog saveznika.

"Ako je iko u stanju uvjeriti Sjever da pokaže takvu transparentnost kao jedini put naprijed, vjerujemo da su to Kinezi", izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi izjavio je da se Peking zalaže za intenziviranje diplomatije kako bi se prevazišli posljednji zastoji u dugotrajnim nuklearnim pregovorimna.

"Kineska strana nada se da će sve strane iskoristiti rezultate koje smo već ostvarili, i koji nisu došli lako, imajući na umu jačanje dijaloga i konsultacija među stranama", izjavio je Yang novinarima.

Sudeći po američkim zvaničnicima i analitičarima, ključna sporna tačka je nespremnost Pyongyanga da raspravlja o svakoj nuklearnoj tehnologiji koju je mogla proslijediti drugim zemljama, posebno Siriji, kao i o sumnjama da radi na obogaćivanju urana.

Sjedinjene Države postavljaju pitanja i o mogućoj sjevernokorejskpoj ulozi u sumnjivoj tajnoj sirijskoj nuklearnoj lokaciji koju je Izrael biombardirao u septembru. Sirija negira da ima nuklearni proglam, ali je to i dalje sporno.