Svijet
0

Rice: Samo nezavisno Kosovo može stabilizirati Balkan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samo nezavisno Kosovo može donijeti stabilnost Balkanu, a Evropa bi trebalo da se pridruži administraciji u Washingtonu u podršci davanja državnosti toj odmetnutoj srpskoj pokrajini, ocijenila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u New Yorku.

Rice je u intervjuu za Reuters izjavila da razgovori koje su organizirali Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju neke izglede za postizanje "miroljubivog ishoda" čak i da se predstavnici Albanaca iz pokrajine i zvaničnog Beograda ne dogovore o konačnom statusu Kosova.

"No, Kosovo će biti nezavisno. Mi smo tome predani. To je jedino rješenje koje je potencijalno stabilizirajuće za Balkan, a ne destabilizirajuće", izjavila je Rice.

Rice je rekla da i ona dijeli zabrinutost da nijedan od pregovarača neće biti ozbiljan u procesu, jer smatra da će se predstavnici Srbije osjećati sigurnim da će Rusija upotrijebiti veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao što su kosovski Albanci uvjereni da mogu računati na priznanje iz Washingtona u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Mi smo kazali Kosovarima da ne mislimo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti veoma dobra ideja", rekla je Rice.

Reuters, međutim, primjećuje da su saradnici državne tajnice sugerirali da će zvanični Washington priznati takvu odluku privremenih institucija samouprave iz pokrajine.

Upitana šta misli kako će konačni status Kosova biti odlučen, Rice je kazala: "Mislim da će do toga dovesti zajedničko djelovanje SAD-a i Evrope".

"Evropljani... znaju da je Balkan, u krajnjoj liniji, mnogo bliži Evropi nego SAD, i ukoliko im je potreban stabilan Balkan onda će morati da donesu neke teške odluke, i da čine prave stvari", smatra Rice.