Svijet
0

Rice: SAD za čvršću primjenu sankcija Iranu

FENA
Susan Rice
Susan Rice
Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Susan Rice pozvala je u četvrtak Vijeće sigurnosti svjetske organizacije na jačanje napora usmjerenih na primjenu sankcija protiv Irana, ističući da bi čvršće postupanje usporilo iranski nuklerani program i "pokazalo Iranu da postoji cijena koju će platiti za svoje obmane".

Rice je pozvala Odbor Vijeća sigurnosti UN-a za nadzor primjene sankcija Iranu i njegove stručnjake da postupaju "čvrsto" u primjeni sankcija i istraživanju kršenja njihovog režima, prenosi AP.

Predstavnica SAD-a u UN-u je rekla da bi proširivanje liste ličnosti i kompanija na "crnu listu" poslalo "snažan signal posvećenosti Odbora provođenju rezolucija VS UN-a", dodajući da bi oni koji krše sankcije trebalo da se suoče sa ciljanim kaznama.

Rice je kazala da su "sankcije samo sredstvo za postizanje cilja".

Ona je ukazala na prošlomjesečni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kome je navedeno da neke tajne aktivnosti Irana ne mogu da budu upotrebljene nizašta drugo nego za proizvodnju nuklearnog oružja.

  • Poslije čitanja izveštaja iz novembra, niko ne može s razlogom da vjeruje iranskom argumentu da je nastavak programa obogaćivanja urana jedino za miroljubive svrhe, rekla je Rice, dodajući da nepovoljan sud IAEA-e o Iranu pokazuje da su iranske "nedozvoljene nuklearne aktivnosti neprihvatljive".

  • Međunarodna zajednica mora da govori istovjetno, stavljajući do znanja da iranske akcije ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost i da će samo dalje izolovati (iranski) režim, kazala je ona.

AP podsjeća da su Iranu do sada sankcije izricane u četiri navrata, zbog zabrinutosti da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje i zbog odbijanja Irana da obustavi program obogaćivanja urana.

Sankcijama se Iranu zabranjuje izvoz oružja, uvoz nekoliko kategorija teškog naoružanja, investicije u iskopavanju urana, uvoz nuklearnih materijala i raketnih komponenti, a za nekoliko ključnih ličnosti, organizacija i kompanija umiješanih u nuklearne i raketne aktivnosti zamrznuti su računi.

Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv i da služi proizvodnji energije za civilnu upotrebu, podsjeća AP, dodajući da su Kina i Rusija pozvale na jačanje diplomatskih napora i na novu rundu razgovora Irana s "posredničkom šestorkom" (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), koji su posljednji put bezuspješno okončani u januaru.