Kosovo
0

Rice: Proces "trojke" gotov, vrijeme je za naredni korak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD smatraju da je pregovarački proces koji je vodila "trojka" Kontakt-grupe za Kosovo, okončan i da je sada vrijeme da se pređe na naredni korak u rješavanju statusa, koji će uzeti u obzir "realnost u odnosima Beograda i Prištine", izjavila je danas u Bruxellesu američka državna tajnica Condolleeze Rice.

"Iako je tokom procesa koji je vodila 'trojka' ostvaren određen napredak - prije svega zato što su, prvi put poslije dugo vremena, Beograd i Priština direktno razgovarali, izvjesno je da je taj proces sada okončan i da moramo da pređemo na dalje korake", izjavila je Rice poslije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a i susreta s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Ona je istakla da od Rusije očekuje konstruktivan pristup rješavanju statusa Kosova, ali i naglasila da "ignoriranje realnosti u odnosima Beograda i Prištine neće donijeti stabilnost, baš kao što to neće učiniti ni odlaganje teških, neminovnih odluka".

"Ima, međutim, još posla koji mora da bude obavljen prije no što se ostvari puno opredjeljenje za principe sadržane u Ahtisaarijevom planu", rekla je američka državna tajnica, javio je Tanjug.

Ona je, istovremeno, naglasila da je zadovoljna činjenicom da su se danas u Bruxellesu ministri vanjskih poslova NATO-a saglasili da trupe KFOR-a ostanu na Kosovu na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN - bez obzira na status i bez smanjenja trupa.