Svijet
0

Rice: Prijetnje Moskve prema Ukrajini neprihvatljive

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je u srijedu, pred komisijom Kongresa, da su prijetnje Rusije prema Ukrajini "neprihvatljive".

"Uvredljiva retorika koja dolazi iz Moskve je neprihvatljiva", izjavila je šefica američke diplomatije, na pitanje senatora o nedavnom susretu ruskog predsjednika Putina s ukrajinskim kolegom Viktorom Juščenkom.

Putin je izričito spomenuo u utorak eventualni ruski odgovor na raspoređivanje NATO baza u Ukrajini, ili čak elemenata američkog proturaketnog štita, u slučaju ulaska ove bivše sovjetske republike u NATO.

"Nemamo nikakve namjere ući u NATO jer to znači smanjenje suvereniteta zemlje. Ako je Ukrajina spremna da ograniči svoj suverenitet, to je unutarnja stvar Ukrajine", rekao je on, upućujući oštru žaoku svom ukrajinskom kolegi Juščenku, koji je sjedio pored njega nakon susreta u Kremlju.

"Međutim, privlačim vašu pažnju na posljedice koje odatle mogu proizaći", rekao je Putin, govoreći o "postavljanju NATO baza" u Ukrajini ili elemenata proturaketnog američkog štita.

"Reći, čak da će Rusija kao odgovor uputiti svoje rakete na Ukrajinu, to izaziva strah", dodao je ruski predsjednik, u dvosmislenoj izjavi koja upućuje na prijetnju.