Svijet
0

Rice prijeti Iranu "kaznenim mjerama"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran ima dvije sedmice da ozbiljno odgovori na međunarodni zahtjev da li će prekinuti svoje osjetljive nuklearne aktivnosti ili ne, nakon čega će biti izložen "kaznenim mjerama", upozorila je u ponedjeljak američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Ako ne dobijemo odgovore za ove dvije sedmice, uvijek imamo mogućnost da iskoristimo rezolucije New Yorka", rekla je Rice novinarima, koji su je pratili na Bliski istok, pozivajući se na Vijeće sigurnosti UN-a, te upozoravajući na naknadne "kaznene mjere".

Sastanak u Ženevi od subote uputio je "jaku poruku Irancima, koja pokazuje da ne mogu ići 'korak naprijed i nazad'... te da moraju donijeti odluku", dodala je ona.

"To jasno pojašnjava izbor Irana i vidjet će se šta će Iran uraditi u ove dvije sedmice. Mislim da je diplomatski proces dobio novu energiju", nastavila je ona.

Rice se poziva na Vijeće sigurnosti UN-a koje je dosad nametnulo tri ture sankcija Iranu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate radi razgovora vezanih za Iran i Bliski istok, dodala je da Wasginton "traži druge naknadne jednostrane mjere koje će izvršiti pritisak na iranske finansijske institucije".

"Učinili smo sve što smo mogli za pregovore. Sada postoji mogućnost kaznenih mjera, mi smo u najvećoj mogućoj poziciji da pokažemo da ako Iran ne bude djelovao, bit će vrijeme da se poduzme takav put", upozorila je ona.