Svijet
0

Rice pozvala na nastavak pregovora Izraelaca i Palestinaca

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice okrivila je palestinske aktiviste iz Hamasa za "čarkanja" koja su isprovocirala izraelsku vojnu akciju u pojasu Gaze što su ugrozila mirovne pregovore uz američku podršku.

Američki diplomat broj jedan izjavila je da bi se pregovori trebali ubrzo nastaviti. Na svom putu ka Bliskom istoku radi dvodnevnih razgovora o krizi, koji počinju u utorak, Rice je izjavila kako još smatra da dvije strane mogu postići sporazum oko palestinske države u roku od godine, javio je AP.

"Smatram da se pregovori trebaju nastaviti što skorije. Znam da je situacija komplicirana, ali što duže se pregovori odgađaju ili se prekidaju, ako želite da tako kažem, veća je pobjeda onih koji ne žele da vide rješenje po principu dvije države", izjavila je Rice novinarima u avionu.

Rice je odbila pozvati na prekid vatre, za koji mnogi Izraelci misle da bi legitimizirao radikale koji su osvojili sićušnu teritoriju prošle godine iz koje pokreću raketne napade na južni Izrael.

Ne kritikujući direktno Izrael, Rice je izjavila da bila razočarana kakvi bi ulozi bili izgubljeni produžetkom vojne akcije.

"Pitanje gubitka nevinih života treba biti u središtu pažnje sviju i svako razmišlja šta će se desiti nakon vojne operacije. Stoga, o tome ću raspravljati s Izraelcima", kazala je.