Svijet
0

Rice pozvala Izrael da podrži egipatski plan za prekid vatre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je izjavila kako je pozvala Izrael i arapske zemlje da podrže egipatski prijedlog za prekid vatre u Gazi, dok se u Vijeću sigurnosti UN nastavljaju konsultacije o zaustavljanje sukoba u kojem je već ubijeno više od 650 ljudi.

"Pozdravljamo napore brojnih zemalja, posebno napore predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka. Mi podržavamo tu inicijativu. Raspravljala sam s arapskim kolegama i Izraelcima o važnosti da se ostvari napredak na toj inicijativi", rekla je Rice novinarima u UN-u.

Rice, koja je produljila svoj boravak u New Yorku, u srijedu je telefonom razgovarala s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, a sastala se s arapskim, britanskim i francuskim ministrima vanjskih poslova u Ujedinjenin narodima.

"Naporno radimo na uspostavi prekida vatre. Vjerujemo da je prekid vatre nužan, ali to mora biti prekid vatre koji neće omogućiti povratak ranijeg 'statusa quo'", rekla je Rice te dodala da se raspravlja o akcijama koje se mogu poduzeti na terenu.

Izrazila je "duboku zabrinutost" zbog humanitarne situacije u Gazi i pozdravila izraelsko otvaranje koridora u srijedu za dopremu humanitarne pomoći te naglasila da Izrael to treba opetovano činiti.

Rice je dodala da je o humanitarnoj situaciju u Gazi detaljno razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, kao i da će to biti tema njezinog poslijepodnevnog sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, prenijela je Hina.

Planom, koji je ponudio egipatski predsjednik Mubarak, traži se zaustavljanje 12-dnevne izraelske ofanzive, prekid raketnih napada boraca Hamasa na naselja na jugu Izraela, otvaranja graničnih prijelaza za Gazu i prestanak krijumčarenja oružja u Gazu.

Izraelski dužnosnici su objavili da prihvaćaju "načela" egipatskog prijedloga, ali da se pojedinosti trebaju razraditi.

Više od 650 Palestinaca je poginulo u Gazi od početka izraelske ofenzive 27. decembra, prema bolničkim dužnosnicima. Istodobno je ubijeno 10 Izraelaca, od čega troje civila od raketne vatre, četiri vojnika od tzv. 'prijateljske vatre', a tri vojnika u borbi s Hamasom.

U Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu je održan nastavak otvorene sjednica o krizi u Gazi, na kojoj su svoja stajališta iznosile zemlje koje nisu članice Vijeća sigurnosti UN, a poslijepodne su nastavljene zatvorene konzultacije Vijeća o prijedlogu rezolucije o prekidu vatre u Gazi i mjerama za njegovu provedbu.