Svijet
0

Rice pozvala Arape na otvorenost prema Izraelu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u utorak Arape koji se u srijedu okupljaju na samitu u Rijadu da se otvore prema Izraelu te najavila redovne susrete izraelskih i palestinskih dužnosnika.

"Arapske zemlje treba da se otvore prema Izraelu...kako bi pokazale Izraelu da su prihvatile njegovo mjesto na Bliskom istoku", kazala je Rice na konferenciji za štampu u Jerusalemu, gdje završava svoju regionalnu turneju, četvrtu od početka godine.

Arapske zemlje, čiji se samit održava u srijedu i četvrtak u Rijadu, trebalo bi da pokrenu mirovnu inicijativu koju je predložila Saudijska Arabija 2002. a za koju Izrael, nakon što ju je najprije odbacio, danas izražava spremnost da je prihvati, uz neke izmjene, kao temelj za buduće pregovore.

Rice je također objavila da će palestinski predsjednik Mahmud Abbas i izraelski premijer Eud Olmert, s kojima se sastala u dva navrata pojedinačno od nedjelje, početi s redovnim susretima.

"Oni su prihvatili da se sastaju svakih petnaest dana. Ja ću dolaziti s vremena na vrijeme da prisustvujem tim razgovorima", dodala je ona.

"Oni neće razgovarati samo o pitanjima vezanim za svakodnevni život već i političkim izgledima. Vrlo je važno govoriti o budućnosti i političkom aspektu, ne gubeći iz vida šta se dešava na terenu", rekla je Rice.

Ona je, ipak, dodala da još nije vrijeme za pregovore dvojice dužnosnika o "konačnom statusu" palestinskih teritorija u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Kazala je da Abbas zaista zavređuje da bude partner mira s Izraelom, smatrajući pritom da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva, koja obuhvata Hamas, koji Washington smatra terorističkom organizacijom, "zakomplicirala stvari".

Rice je podsjetila da finale budućih pregovora treba da bude stvaranje palestinske države koja će živjeti u miru pored Izraela, u skladu s "vizijom dvije države" američkog predsjednika Georgea W.Busha.

Tokom svoje regionalne turneje, Rice je posjetila Jordan, i Egipat gdje se sastala sa svojim kolegama takozvanog arapskog "kvarteta", koji čine Egipat, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.