Svijet
0

Rice poziva Kinu na dijalog s Dalaj Lamom oko održivog rješenja za Tibet

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka državna tajnica Condoleezza Rice u ponedjeljak je ponovno pozvala Peking da stupi u dijalog s tibetanskim vjerskim vođom u egzilu Dalaj-lamom, ocjenjujući kako je to "jedina održiva politika za Tibet", koji je posljednjih dana poprište nemira.

"Vjerujemo kako je odgovor za Tibet da kineska vlada pronađe održiviju politiku... Nastavit ćemo ohrabrivati dijalog jer će to biti jedino održiva politika u Tibetu", izjavila je Rice novinarima, prigodom susreta s indijskim ministrom vanjskih poslova Pranab Kumar Mukherjeeom u State Departmentu.

Kina je u nedjelju ponovo optužila Dalaj-lamu da stoji iza nasilnih prosvjeda na Tibetu, kako bi se ugrozilo održavanje Olimpijskih igra u Pekingu.

"Klika Dalaj-lame planira uzeti za taoca Olimpijske igre u kako bi prisilila kinesku vladu da načini ustupke prema neovisnosti Tibeta", napisao je Narodni dnevnik, glasilo Komunističke partije Kine.

Val prosvjeda na Tibetu, počeo je mirnim prosvjedima 10. marta, na 49. obljetnicu neuspjelog ustanka protiv kineske vladavine. Pet dana kasnije, prosvjedi su se pretvorili u nasilje u Lhasi kojem je prema kineskim izvorima ubijeno 19 ljudi.

Tibetanska vlada u izbjeglištvu objavila je u ponedjeljak da je u sukobima s kineskom vojskom i policijom ubijeno 130 ljudi. "Također postoji potreba za stvarno održivim procesom koji će se baviti Tibetom, tegobama Tibetanaca, i uvjereni smo da Dalaj-lama može igrati vrlo pozitivnu ulogu obzirom na njegovo vjerovanja u nanasilje, zauzeto stajalište da ne traži političku neovisnost za Tibet i obzirom na njegovu neupitnu moralnu staturu", naglasila je Rice, prenijela je Hina.

Dalaj-lama je u egzilu u Indiji od gušenja tibetanskog ustanka 1959., koji je izbio osam godina nakon što je Kina 1951. zauzela Tibet.