Svijet
0

Rice potvrdila spremnost SAD-a da jednostrano prizna Kosovo

FENA
Condoleezza Rice
Condoleezza Rice
U slučaju da Rusija stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se otvorio put za nezavisnost Kosova, Sjedinjene Države spremne su samostalno priznati Kosovo, potvrdila je američka državna tajnica Condoleezza Rice u intervjuu radiju Eho Moskve, čiji je transkript u utorak navečer objavio State Department.

Visoki dužnosnici State Departmenta i do sada su najavljivali kako se Washington sprema priznati Kosovo, bez obzira na moguću blokadu rezolucije UN-a, no državna tajnica Rice je najviši dužnosnik administracije koji je to do sada izrijekom potvrdio.

"Kosovo je glavni problem. Ako Rusija stavi veto na nezavisnost Kosova, je li SAD spreman priznati Kosovo na unilateralan način?", pitao je novinar Eha Moskve, Sergey Buntman.

"Da", odgovorila je Condoleezza Rice, nakon malo okolišanja, dodajući kako SAD nastoje "doći do tačke gdje će moći odgovoriti na zabrinutost Rusije, i na zabrinutost Srbije i drugih, na način kako je sačinjen nacrt rezolucije".

Nacrt rezolucije, po riječima Rice, "ne kaže da Kosovo mora biti nezavisno, no on omogućava nezavisnost za Kosovo".

"Sada je važno priznati da Kosovo više nikada neće biti dio Srbije. To nije moguće. Tako da prije nego što dođemo do tačke na kojoj će Rusija donijeti odluku, još nam ostaje posla da vidimo možemo li se prilagoditi svim zabrinutostima i svačijim interesima", kazala je Rice.

Na pitanje koliko će vremena trebati da Kosovo postane nezavisno, Rice je odgovorila da neće trebati puno, te dodala kako misli da će Vijeće sigurnosti glasati o rezoluciji u idućih nekoliko sedmica.

Naglasila je kako Kosovo nije presedan koji bi mogao potaknuti otcjepljenja drugih manjinskih, etničko homogenih, teritorija od matičnih država, zbog čega su i neke članice EU-a izrazile zabrinutost.

"Kosovo je poseban splet okolnosti koje proizlaze iz posebne povijesti ratova na Balkanu. Ono je pred Vijećem sigurnosti zbog te povijesti. Sada ne postoje nikakvi izgledi da Kosovo i Srbija žive zajedno, i bilo bi najbolje za njih oboje da se posvete svojim budućnostima", kazala je Rice.

"Srbija je velika zemlja, a Srbi veliki narod. No Srbija se treba integrirati u Evropu. A dok god to pitanje postoji, to će biti teško učiniti", rekla je američka državna tajnica.

U intervjuu radiju Eho Moskve, Rice je također naglasila kako SAD ima "snažan interes" da se osigura zaštita srpske manjine, kao i zaštita srpskih vjerskih i kulturnih objekata na Kosovu.

Državna tajnica, prenosi Hina, također je zajamčila da će snage KFOR-a ostati na Kosovu, te naglasila kako postoji vrlo snažna predanost da "novo Kosovo, nezavisno Kosovo, bude Kosovo na kojem će svi ljudi živjeti sigurno".

Balkan je imao dovoljno ratova, dovoljno zlostavljanja manjina, vrijeme je da Balkan sada ima modernu budućnost, onu koja gleda na gospodarski razvoj, na uključivanje u međunarodni sustav i obrazovnu razmjenu među narodima, kazala je Rice, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi tokom koje je razgovarala s predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim najvišim ruskim dužnosnicima, kao i s predstavnicima civilnog društva.