Svijet
0

Rice ostaje odlučna o Iranu i Kosovu

FENA
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ponovo se u četvrtak izjasnila za oštrije sankcije protiv Irana, kao i za nezavisnost Kosova, argumentirajući da očekuje oštre rasprave u petak na sastanku NATO - Rusija.

Na sjednici Vijeća NATO - Rusija u Bruxellesu, Rice će se u petak naći licem u lice s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim prvi put nakon što su u ponedjeljak američke obavještajne službe objavile da je 2003. prekinut iranski vojni nuklearni program.

Rusija je, kao i Kina, ocijenila u srijedu da ova konstatacija čini manje korisnom treću seriju sankcija UN-a protiv Teherana, za koje se jako zalaže Washington.

"Ne vidim u čemu to ovaj izvještaj može promijeniti naš politički pravac", rekla je američka državna tajnica u avionu kojim je letjela za Bruxelles.

Izvještaj američke obavještajne službe procjenjuje da bi Iran mogao biti u stanjui da proizvede "bombu" oko 2015.

Američki predsjednik Bush je već izjavio da ovaj izvještaj "ni u čemu ne mijenja" njegovu politiku te da međunarodna zajednica mora pojačati pritiske na Islamsku Republiku.

Evropska unija je objavila u utorak da će ona nastaviti da traži od Irana da prekine svoj program obogaćivaja urana.

Što se tiče Kosova, glavni predmet razdora s Moskvom, Rice je ponovila podršku SAD-a ka rješenju utemeljenom na "nezavisnosti Kosova pod međunarodnom kontrolom".

"Logika Ahtisaarijevog plana treba biti provedena", rekla je Rice.

Specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Finac Martti Ahtisaari je početkom 2007. predočio plan kojim se predviđa nezavisnost ove teritorije pod nadzorom međunarodne zajednice.