Svijet
0

Rice odbacila Ahmedinedžadovo pismo Bushu

FENA
Američka državna sekretarica Condoleezza Rice odbacila je pismo koje je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u ponedjeljak poslao američkom predsjedniku Georgeu Bushu, rekavši kako prva direktna komunikacija jedno iranskog lidera s američkim u posljednjih 27 godina nije pomogla u rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa.

Iranski vodeći nuklearni pregovarač nazvao je iznenađujuće pismo novim "diplomatskim otvaranjem" između dvije zemlje, ali je Rice izjavila da to nije slučaj.

"Ovo pismo nije mjesto na kome bi neko mogao pronaći prostor za otvaranje o nuklearnom pitanju ili bilo čemu takve vrste. Ono se ne obraća pitanjima kojima se bavimo na konkretan način", izjavila je šefica američke diplomatije u intervjuu za Associated Press.

Rice je kazala kako pismo iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada na 17 ili 18 stranica pokriva historiju, filozofiju i religiju.

Komentari Condoleezze Rice predstavljaju najdetaljniji odgovor iz Sjedinjenih Država na pismo, prvo koje je jedan iranski šef države uputio američkom predsjedniku od talačke krize iz 1979. godine u američkoj ambasadi u Teheranu.

Ona nije htjela razgovarati o detaljima sadržaja u pismu, ali je jasno poručila kako Sjedinjene Države neće promijeniti svoj pristup Iranu.

"Ovdje nema ničega što bi nas moglo navesti da zauzmemo drukčiji kurs nego što smo ga imali prije ovog pisma", izjavila je Rice.

Associated Press je došao do kopije pisma. U njemu Ahmedinedžad poručuje Bushu da su demokratska sredstrva propala i kritikovao je Sjedinjene Države zbog niza pitanja - od invazije na Irak do podrške Izraelu.

U pismu postoji samo skrivena aluzija na iranske namjere kada se iranski predsjednik pita zašto se svako tehnološko i naučno dostignuće na Bliskom istoku tumači i predstavlja kao prijetnja cionističkom režimu.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose i skoro nikakve ekonomske veze s Iranom od upada u američku ambasadu i otmice američkih diplomata.

Rice je iskoristila dvodnevnu posjetu Ujedinjenim nacijama kako bi izvijestila o međunarodnim odgovorima Iranu, ali je izjavila kako ne očekuje nikakvu brzu akciju u smislu sankcija ili ostalih kaznenih mjera.

Rice se u ponedjeljak navečer privatno sastala više od dva sata s ministrima vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-s kako bi razgovarali o Iranu. Njen portparol nije pružio nikakve detalje o suštini razgovora, ali ih je opisao kao strateške i dodao da nisu bili usmjereni ka tekstu nove rezolucije ili drugim konkretnim koracima.

Izgleda da je pismo iranskog predsjednika, koje nije objavljeno u javnosti, vremenski podešeno da ugrozi američke napore u Vijeću sigurnosti da se glasa u ovoj sedmici o rezoluciji koja bi suzbila nuklearne ambicije Islamske Republike. To je bila šokantna promjena nakon žestoke Ahmedinedžadove kampanje da predstavi Washington i njegove saveznike kao siledžije.

Iran je pismo američkom predsjedniku uputio preko švicarske ambasade u Teheranu.

Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres izjavio je da iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad – koji je rekao da Izrael treba zbrisati s mape – mora znati da Iran također može biti uništen.

Perez je izjavio za agenciju Reuters da će se Izrael braniti pod bilo kojim uvjetima. On je rekao da Iran nije samo prijetnja Izraelu već cijelom svijetu. Perez je također rekao da je iransko prkošenje međunarodnoj zajednici predstavlja izrugivanje svijetu te je pozvao Vijeće sigurnosti da poduzme određene korake ili će doći u pitanje njegova relevatnost.